Marketing Ordbog

Akronymer, fremmedord og definitioner. Øvelse gør mester. Lær at finde rundt i junglen med din digitale marketing ordbog!

Digital Marketing 101

Table of Contents

A

Velkommen til min online marketing ordbog. Der er mange ord, der kræver enten en hurtig eller uddybende forklaring, når det kommer til forretningsforståelse og marketing. 

Brug eventuelt CTRL + F genvejen på dit tastatur, hvis du leder efter en specifik forklaring.

Som oplæringsansvarlig for praktikanter, elever, og medarbejdere, ved jeg, hvor mange udtryk der er at holde styr på. Som tidligere trainee, har jeg noteret utrolig mange ting, tools og begreber ned for at blive klogere. Vil du blive en dygtigere marketer? Så kan du forhåbentlig finde lidt hjælp og inspiration i min ordbog, der hele tiden bliver opdateret. 

Skal du udøve førstehjælp, så skal du også have styr på din ABC: Airway, breathing and circulation. 

Når det kommer til salg- og marketing er der mange flere ABC’er at holde styr på:

  • Always Be Content
  • Always Be Closing
  • Always Be Curious
  • Always Be Creative
  • Authority Benefit Consistency
  • Advertising Branding Customers
  • Affect Behavior Cognition 

Jeg vil prøve at holde mig til simple forklaringer, men nogle udtryk i marketing er en helt disciplin for sig. Til store emner som SEO og Content Marketing vil jeg skrive uddybende artikler, da dette både er min passion og mit speciale. God læsning!

Above the Fold betyder over folden. Med det menes der alt det indhold, der vises på din skærm, uden at du behøver at bevæge/scrolle videre ned på en hjemmeside.

Udtrykket Above the Fold bliver både brugt om SERPen, altså om dine søgeord bliver vist over eller under folden, og det bliver brugt, når du laver vigtige landingssider på din hjemmeside, eller på de emails du muligvis sender afsted.

Man kan nemlig godt ligge i toppen på organiske søgeresultater på Google, men på grund af annoncer og andre features som Google Maps, kan man hurtigt ryge langt ned på siden. Dette har selvfølgelig stor indflydelse på, hvor meget trafik din hjemmeside kan få på et givent søgeord/frase.

Annoncer bliver også betydeligt dyrere, hvis de skal ligge over folden. 

Above the Fold er også vigtigt, når det kommer til Dwell time og Bounce Rate på din hjemmeside. Jeg har tidligere lavet en stor Bounce Rate analyse der viser, at videoer over folden på blogindlæg, giver længere Dwell time + en lavere bounce rate. 

Det er derfor vigtigt for SEO og brugeroplevelsen, at du viser godt og spændende indhold over folden, så du både får dine besøgende til at blive længere tid på din hjemmeside, og samtidig får dem til at interagere mere på din hjemmeside.

Husk: Above the Fold varierer alt efter, hvilken platform du bruger. Det er forskelligt, om du ligger over folden på desktop, mobile eller tablet, og du skal derfor tilpasse dit indhold på hjemmesiden til dette.

AccuRanker er en såkaldt Rank Tracker. Softwaren bliver brugt som tool/applikation af mange virksomheder, konsulenter og marketers  til at holde et overblik over, hvor ens vigtige søgeord er placeret i SERPen på søgemaskinerne.

SERP = Search Engine Result Page

Obs. Selvom din rank tracker siger, at du er nr.1 gælder det sjældent for alle i landet, og du bør kigge på din gennemsnitsplacering samt hvor synlig du er i SERPen samt CTR.

Ydermere kan man i en rank tracker se, hvilken landingsside ens søgeord/frase rangerer på, samt en masse andet data. Der findes rigtig mange tools, der udbyder en masse data, features og flotte grafer, men…..

AccuRanker er rigtig god til at fortælle og opdatere om, hvor ens søgeord eksempelvis er placeret på Google, men der er også begrænsninger.

Softwaren giver eksempelvis estimater på, hvor mange gange der bliver søgt på et givent ord eller en sætning, også kaldet søgevolumen. Disse tal er ofte skudt helt ved siden af, og mange af disse smarte værktøjer giver derfor et falsk billede af virkeligheden. 

Der findes desværre eller heldigvis ingen software, der kan fortælle dig alt om, hvordan din hjemmeside, dine brugere og søgemaskinerne interagere. Det skyldes enten mangelfuld data eller GDPR, hvilket beskytter noget af den sporing, der ellers er blevet super optimeret i løbet af årene.

Dette gør ikke Online Marketing mindre interessant! Læs videre i ordbogen for mere spændende og vigtig viden.

AdBlocker er en software, som man kan tilføje til sin internetbrowser, og derved blokere reklamer. Denne udvidelse gør, at man lettere kan finde det indhold man søger efter, da man ikke bliver bombarderet med annoncer og pop up-vinduer overalt på internettet.

Flere og flere benytter sig af en AdBlocker service. Nogle internetbrowsere som eksempelvis Brave, har automatisk indbygget reklamefri søgning, hvor man også kan vælge en mere privat søgning med søgemaskinen DuckDuckGo eller Tor browseren.

AdBlocker gør, at man skal kæmpe sig mere til placeringerne i søgemaskinerne, da man skal lave relevant indhold til søgeintentionen for at blive vist i et søgeresultat.

Dette modvirker altså effekten af at købe sig til placeringer, men derimod skal man arbejde hårdt for at blive relevant. Dette gør SEO og Content Marketing endnu mere spændende!

OBS: Nogle hjemmesider kræver dog, at man slår sin AdBlocker fra for at benytte deres hjemmeside. For mange er reklameindtægter deres levebrød. Bare se nogle af de næste ord på listen.

AdSense er en af mange gratis programmer, som Google udbyder. Denne service gør, at du kan vise annoncer på din hjemmeside, som både passer til dit indhold og din målgruppe.

Alle hjemmesider kan i princippet blive godkendt til at få annoncer vist med AdSense, hvor man kan tjene penge på at eksponere reklamer for sine besøgende og ved at de klikker på reklamerne. 

Man kan selv være med til at tilpasse, hvilke reklamer der skal vises, men AdSense hjælper også med at finde relevante annoncer ud fra de besøgendes cookies. 

Det er nemt at komme i gang, og dette er en af de reklameservices, hvor det er nemmest at starte med at tjene penge på sin hjemmeside. Det kræver dog mange besøgende før man kan tjene penge, der er besværet værd.

  • Der findes mange alternativer til AdSense eksempelvis Amazon Native Shopping ads, Ezoic og Mediavine.

Google Ads er det, der tidligere hed AdWords. Google Ads er annoncer, der bliver vist på Google. Det vil sige, at man kan købe sig til at blive vist, når man søger på et noget bestemt på Google.

Google Ads er et marketing tool, hvor du kan målrette dine reklamer ud fra valgte søgeord, som du selv kan vælge. Pris varierer efter værdien af et specifikt søgeord, men man betaler som hovedregel først, når der er nogle der klikker på din annonce.

Google Ads kan dukke op flere steder i søgeresultaterne, og prisen afhænger også af, hvor høj en placering, som du betaler dig til. Du kan også få vist annoncer i eksempelvis Google Play, Google Maps, eller i Google Shopping.

På dansk bliver betalte pladser i søgeresultaterne indikeret ved, at der står Annonce og engelsk står der Ad.

Dette er den hurtige vej til at få trafik til eksempelvis sin webshop, men når priserne stiger, eller man ikke længere gider at betale, så kan det være, at man skal til at tænke på at skabe noget mere relevant indhold til sin målgruppe, så man kan blive tydeligere i søgemaskinerne. Dette kræver dog ofte en masse slid og grind.

Ahrefs er et SEO-tool, som især er kendt for at checke backlinks. Ahrefs er et af de mest populære værktøjer for marketers til at lave omfattende analyser af sine egne, men især eksterne eller konkurrenters hjemmesider. 

Ahref er en utrolig omfangsrig software, der benytter sin egen crawler på samme måde som google bot, og derfor har de utrolig meget data, og man kan modsat mange andre tools finde historiske data i Ahrefs. 

Hvis du skal sammenligne mange hjemmesider, og skal bruge et øjebliksbillede af eksempelvis dine konkurrenters hjemmesider, er Ahrefs et fantastisk tool. 

Man skal dog tage højde for, at mange data er estimeret, og man kan ikke regne med, at Domain Rank, Organic Keywords og Organic Traffic er korrekt, men det kan helt sikkert være brugbar data til analyse.

Vigtige Elementer i Ahrefs SEO tools:

  • Site explorer
  • Content Explorer
  • Keywords Explorer
  • Rank Tracker
  • Site Audit

Min vurdering af Ahrefs er, at det er et genialt program, der kan bruges til en masse, hvis man bruger det rigtigt og er kritisk undervejs. Der kommer hele tiden nye opdateringer, og man kan få en masse fordele over sine konkurrenter, hvis man bruger Ahrefs. 

Ahrefs har en utrolig effektiv crawler, men prisen på programmet er også derefter.

Dette kan Ahrefs også betyde:

Hvis du er stødt på Ahref før uden at kende til programmet, kan det være, at du har arbejdet med HTML. HREF står for Hypertext Reference, og det ses i koden, når du skal lave et såkaldt hyperlink. Elementet ser således ud: 

<a href=”Indsæt link/adresse her”>Indsæt tekst her</a>

AIDA er en anerkendt kommunikationsmodel, der med fordel kan benyttes, hvis man arbejder med Content Marketing. Mange der producerer indhold over en hel dag, kan hurtigt glemme, hvem modtagerne egentlig er, og der kan være mange ting at huske på. 

Content Marketing er generelt ikke så højtråbende som traditionelle reklamer, og man skal derfor prøve at fange og involvere modtagerne mere.

Man vil ofte gerne ramme et bredt publikum, når man laver content marketing, men også det rigtige publikum. Ved at bruge AIDA-modellen husker man at bruge flere elementer, der kan nå et bredere publikum.

Det er nemlig forskelligt, hvordan folk ser og læser reklamer, og der er stor forskel på, hvordan man “spiser” alt fra tekst, billeder, musik og videoer. 

Hvis du bruger Content Marketing til at skabe trafik til din eller din arbejdsgivers hjemmeside, er AIDA essentiel at bruge.

AIDA husker dig nemlig på, at i sidste ende, vil du gerne have dine besøgende til at lave en bestemt handling i forhold til det produkt du tilbyder. Dette sker nemmest, hvis du husker: Opmærksomhed, interesse, ønske og handling!

  • A = Attention
  • I = Interest
  • D = Desire
  • A = Action

Affiliate Marketing er et partnerskab mellem en annoncør og en udgiver. Der bliver indgået en aftale om at afregne på performance fra en affiliate partners hjemmeside. Affiliate Marketing er en metode at reklamere på, hvor man laver et partnerskab i forhold til salg og trafik på hjemmesider, hvor der ofte er et netværk, der fungerer som mellemled.

Mange drømmer om at skabe en passiv indkomst på internettet, og ligesom man kan bruge AdSense til at få indtægter fra reklamer, kan man lave affiliate aftaler med rigtig mange hjemmesider på internettet, hvor man eksempelvis kan få procenter fra et salg fra en webshop. 

Der indgås en kontrakt mellem to parter, hvor affiliate partneren kan tilføje en html kode eller et link på sin hjemmeside, hvor man kan tracke de besøgende fra partnerens hjemmeside til annoncørens. 

Her er der forskellige aftaler for, hvordan man kan blive afregnet. I mange tilfælde får man en procentdel af et salg, hvis den besøgende vælger at købe noget på den hjemmeside, som de er blevet ført videre til.

Som affiliate partner kræver det derfor, at man får relevant trafik, og laver noget interessant indhold, der får brugerne til at klikke videre. Derudover skal man også lave godt indhold, så man kan rangere og få trafik.

Sådan fungerer det: 

  1. Du har en hjemmeside (ofte en bestemt niche)
  2. Du Giver nyttig information til dine besøgende, og du sender dem videre til en specifik hjemmeside eksempelvis en webshop
  3. Vha. cookies kan du få en del af det salg eller den ydelse, som de besøgende køber på den hjemmeside, som du har sendt dem videre til.

Det kræver hårdt arbejde at lave en hjemmeside, der får mange og relevante besøgende. Når man har arbejdet i lang tid på en hjemmeside, kan det dog i sidste ende blive det, som mange kalder passiv indkomst.

Det kræver dog en løbende indsats at få affiliate til at fungere, hvis man er dygtig, kan man sagtens leve af at lave affiliate marketing. Store virksomheder er lavet på baggrund af et affiliate netværk, og det kan være en yderst profitabel marketing strategi for både annoncøren og affiliate partneren.

Læs mere om denne form for markedsføring på følgende link » Affiliate Marketing

En algoritme kan beskrives som en opskrift, der skal løse et problem. Algoritme er ofte matematiske modeller, hvor man har udformet en software til at behandle data.

  • Algoritme er en forskrift, der fører til et resultat.

Det kan være meget svært at forstå sig på komplekse algoritmer. Når det kommer til søgemaskineoptimering(SEO), så har eksempelvis Google en algoritme, hvor de måler på mere end 200 faktorer, som bestemmer, hvilke resultater du får, når du søger på et bestemt ord eller en bestemt sætning.

Denne algoritme opdateres konstant, men der kommer også det, som kaldes core updates. Nogle af de vigtigste bliver beskrevet i ordbogen såsom BERT, der har haft stor indflydelse på Content Marketing.

Mange af disse faktorer vil blive gennemgået løbende på denne hjemmeside. Hvis du vil læse en dybdegående artikel om, hvordan søgemaskineoptimering virker, kan du læse min nyeste guide ved at følge linket » SEO Guide 2020

HTML tags er usynlige elementer, der beskriver indholdet på en hjemmeside. Tagget bliver indkapslet med tegnene < >. Alt står for alternative, og man bruger Alt tekst til at beskrive, hvad der er på et billede. Disse bliver ofte kaldt for ALT tags, alternative text eller alt attributes.

På den måde slipper man for at beskrive sit billede i filnavnet. Hvis man giver sine billeder en alternativ beskrivelse, kan det have indflydelse på, hvilke billeder der bliver vist i eksempelvis Googles billedsøgning, og man hjælper søgemaskinerne til at forstå, hvad der er på sin hjemmeside, da disse crawler koden.

Når man siger Analytics snakker man  oftest om Google Analytics. Det er et webanalyse program, som indsamler data om din besøgende og deres adfærd. Dette foregår vha. cookies og javascripts, som du implementerer på din hjemmeside. 

Analytics er et af de førende værktøjer, når det kommer til at analysere dine besøgendes adfærd, konverteringer og mange andre ting på din hjemmeside.

Ligesom mange andre af Googles programmer er det gratis at bruge analytics, og man kan bruge dataen til en masse nyttige ting, og følge den live, men man kan også udtrække en masse brugbare rapporter.

Du kan læse meget mere om Google Analytics og de andre Google programmer, hvis du scroller ned til G her på siden.

En ankertekst er den klikbare tekst til et hyperlink. Altså den tekst som fører dig fra en landingssiden på internettet til en ny. Det kan både være på det samme domæne, men også til et nyt domæne.

Hvis du skal lave et link og en ankertekst i et html element, skal du blot indsætte link og tekst i tagget: <a href=”Indsæt link/adresse her”>Indsæt tekst her</a> 

Når det kommer til SEO, så laver man ofte ankertekst så relevant som muligt, i forhold til den landingsside og søgeord, som man sender brugeren hen til. Ankeret/linket skifter også ofte farve, når du holder musen hen over ankeret.

API er et akronym for Application Programming Interface. Helt lavpraktisk vil det sige, at en API er en “mellemmand”, der får applikationer til at kommunikere med hinanden. 

API’er bliver benyttet helt ubeskrivelig meget i online marketing og på internettet generelt. De sørger nemlig for, at forskellige software får en fælles grænseflade at udveksle forskellige former for data på.

Det er utrolig smart, når man tænker på, hvor mange forskellige apps man har på sin telefon, tablet, tv, og computer, der rent faktisk fungerer sammen. Er der nogle værktøjer, der ikke virker korrekt? Så kan det være, at der er ikke er en velfungerende API, hvor de kan kommunikere på.

Et Audit er en systematisk gennemgang, hvor man hurtigt gennemgår, hvilken kvalitet man har med at gøre. 

Et SEO-Audit er eksempelvis en gennemgang af en hjemmeside, hvor man analyserer på, hvilken strategi man kan lave ud fra det første øjebliksbillede.

Et audit er derfor en metode og vurdering af, hvordan en situation ser ud, og hvad man kan gøre for at forbedre den. 

Jeg har lavet mange forskellige SEO-Audits, men ofte inddeler man sit Audit i tre overordnede punkter, når man analyserer en hjemmeside fra scratch:

  1. Teknisk gennemgang/analyse af hjemmesiden
  2. Indholdsmæssig analyse af tekst, landingssider, grafik etc.
  3. Hjemmesidens autoritet og linkprofil 

Det lyder meget simpelt, men der kan komme utrolig mange faktorer ind under hvert et punkt. Audits og især SEO-audits er en on-going proces. 

Det kan være svært at vide, hvor man skal starte, når man lavet et SEO-audit for første gang. Tro mig, jeg har prøvet det mange gange, og der kommer hele tiden nye udfordringer. Læs min dybdegående artikel herom » Hvad er et SEO Audit?

Hvis du er dygtig til Automation Marketing, så kan du hurtigt få arbejde i en stor virksomhed.

Automation Marketing er at strømline marketingaktiviteter vha. software designet specifikt til dette. Det kan eksempelvis være HubSpot, der kan integreres med den indgående marketing til at hjælpe dig med salg og service.

Ved at have dine marketingaktiviteter opkoblet med dine marketingkanaler og CRM-system, kan du automatiserer nogle elementer som e-mails, SoMe opslag og endda live chat beskeder. 

Det kan være lidt svært at holde styr på i starten, men får du lavet en god opsætning i dine software til Automation Marketing, kan en medarbejder lave samme indsats vha. smarte processer, som man ellers skulle hyre mange medarbejdere til.

B

Når virksomheder handler med hinanden, hedder det B2B, som står for Business to Business. B2B er blot et akronym, hvor to skrives med et 2-tal. I mange tilfælde foregår der en lang række B2B-handler, før et produkt, service eller ydelse bliver solgt til en privat forbruger.

Kunderejsen er altid meget individuel, omend man handler på B2B eller B2C markedet. En ting der er meget fælles er dog, at begge markeder benytter sig flittigt af søgemaskiner, og dermed er SEO og content marketing en stor del af begge “kanaler”.

B2C er et akronym for Business to Consumer. Det betyder, at en virksomhed handler direkte med en privat forbruger/konsument. 

Her bliver markedsføringsaktiviteterne ofte lavet meget mere personlige, end den bliver på B2B-markedet på trods af, at det er helt almindelige mennesker, der laver handler på begge markeder. I de fleste tilfælde har der været en række B2B-handler inden, der bliver lavet et B2C-salg.

Det sidste marked, der ofte bliver beskrevet er B2G. Det står for Business to Government, og er altså handel mellem virksomheder og det offentlige/staten. Det er ikke et marked, som man ofte snakker om, ej heller hører om markedsføring.

Det er dog langt fra et ubetydelig marked, hvor der bliver brugt astronomiske beløb på diverse. Nogle har muligvis fået øjnene op for, hvor meget der kan handles for på dette marked efter corona krisen, hvor der bliver slynget milliardbeløb ud fra staterne, i forhold til eksempelvis værnemidler. Der bliver dog altid handlet meget mellem virksomheder og stat i mange forskellige henseender.

En backend består typisk af en server, en database og en applikation. Det nemmeste når man skal forklare, hvad en backend er, er at nævne frontend. En frontend er det du ser, når du går ind på en hjemmeside. Backenden er alt det bagvedliggende på hjemmesiden.

Backend er både, hvordan alt data og kode bearbejdes bag en hjemmeside. Det er ofte webudviklere, der har styr på, hvordan en backend og frontend fungerer mest optimalt. Det er nemlig en fordel at kunne kode, da en backend eksempelvis skrives i PHP, .NET, MySQL og Javascript.

Denne hjemmeside er eksempelvis udarbejdet i WordPress, der er et content management system, som er skrevet i PHP. Her kan man åbne en backend, og rode med alle de tekniske elementer, som fremgår på hjemmesiden. 

Du kan læse mere om WordPress, PHP og nogle af de andre forkortelser og programmer på denne side.

Et backlink kaldes også for et indgående link, da det er et link fra en hjemmeside, der linker til en anden hjemmeside. Det lyder ikke så spændende, men det er det faktisk. 

Backlinks er nemlig en stor del af SEO, da backlinks kan favorisere en hjemmeside over en lignende hjemmeside, da backlinks kan være med til at skabe autoritet, som er et parametre i søgemaskinernes algoritme. 

Du kan finde backlinks i eksempelvis Google Search Console eller ved at bruge Ahref eller andre SEO-tools, hvis deres crawler har indekseret linket.

Der er evig debat om, hvor meget et backlink er “værd”, og der er også stor forskel på, hvilken hjemmeside der linker, hvordan hjemmesiden linker, og hvor mange backlinks man eksempelvis får. 

Der foregår meget handel med links, og nogle af disse overholder ikke forbrugerombudsmanden eller Google’s retningslinjer.

Forbrugerombudsmanden er eksempelvis efter det, da der ikke står, at det er betalt indhold, og søgemaskinerne mener eksempelvis, at det er uetiske midler til at påvirke deres algoritme. 

Der er stor debat om backlinks, deres værdi, og om etikken når man linkbuilder, altså bygger links selv eller i form af betaling. De links som man bør gå efter er organiske backlinks. Det er hvis nogen linker til din hjemmeside fra en anden. Det kan være, at de synes, at du har noget godt og delbart indhold på din hjemmeside, eller de har fået inspiration, og linker tilbage til din hjemmeside som kilde.

Man kan sige meget mere om backlinks, og der fokus i form af flere artikler på dette senere i mit marketing magasin. Stay tuned – inbound links incoming.

Black Hat SEO er den overordnede betegnelse for, at man laver søgemaskineoptimering, der er imod søgemaskinernes retningslinjer.

Det vil altså sige, at man går ind og påvirker algoritmen på forskellige søgemaskiner. I Danmark er det oftest Google, da det er den største søgemaskine i verden og især mest benyttet i Danmark. 

Jeg har læst et sted, at udtrykket kommer fra, at i de gamle western film havde skurkene ofte sorte hatte på, og de “gode” havde hvide hatte på. Man bruger dog sjældent udtrykket White Hat SEO, da man bare ville kalde det for SEO. 

Her er nogle hurtige eksempler på, Hvad Black Hat SEO kunne være:

  • SPAM Links
  • Duplikeret indhold (Krænkelse af ophavsrettigheder)
  • Article Spinning (AI omskrivning af andres tekster)
  • Cloaking (Se forklaring længere nede)
  • Keyword stuffing (Se forklaring længere nede)
  • Usynligt indhold for brugerne

Det kan være, at du er stødt på udtrykket BI, der står for Business Intelligence. Udtrykket dækker over en meget bred betegnelse for at anvende data på en smart metode gennem diverse softwareløsninger. 

Når virksomheder når en vis størrelse, får de hurtigt meget mere data end de kan overskue. Derfor ser man et kæmpe boom i både Business Intelligence konsulenter og in-house ansatte, der arbejder med BI.

Arbejdsopgaverne kan være meget forskellige, men grundprincippet er, at man skal få organiseret virksomhedens data, så de kan bruge den mest optimalt til at få succes med deres forretning. 

Dette kan gøres på mange måder, og det kræver derfor både en stor portion forretningsforståelse at lave BI samtidig med, at man skal være en dygtig computertekniker med et stort overblik.

Nogle af de mest populære software tools til BI er:

  • Microsoft Power BI
  • Tableau
  • SAP Lumira
  • SAS BUSINESS INTELLIGENCE
  • DATAPINE
  • QlikView
  • Qlik Sense
  • DOMO

 

En blog er en online journal, hvor man formidler information på internettet. Blog er en forkortelse af ordet weblog. Det svarer i bund og grund til en slags dagbog for private personer, men store og anerkendte virksomheder bruger også blogs til at dele og formidle deres viden til deres læsere.

En blog bruges flittigt i online marketing til de genre, der hedder content marketing og SEO. Hvis man skriver gode blogindlæg kan man få folk til at dele ens historier og information videre, men de kan også bruges til at blive fundet via søgninger i Google.

Dertil kommer en lang række andre smarte ting, som man kan bruge en blog til. Jeg bruger min blog til at dygtiggøre mig indenfor mit arbejdsfelt online marketing. Bloggen kan også bruges til at skabe en autoritet og et stærkt brand indenfor ens branche. Læs nogle af mine artikler på min marketing blog her → Marketing Blog

Her er nogle af de blogs jeg selv følger:

Der er mange muligheder for at lave sin egen blog helt gratis. Denne hjemmeside er lavet via WordPress, som du kan læse om længere nede på siden. Der findes også en masse hjemmesider såsom Bloggers Delight, Medium, Wix og Joomla, hvor man også hurtigt, nemt og gratis kan oprette sin egen blog. 

Jeg har også lavet en blog om Caminoen. Du kan læse bjergtagende skildringer om pilgrimsnetværket her: https://caminoking.dk/blog/

Bounce Rate kan oversættes til dansk som afvisningsprocent. Helt grundlæggende udregnes din hjemmesides Bounce Rate ved at se, hvor mange af dine besøgende, der forlader din siden igen ud at klikke videre på andre links. 

Dette kan være en stor indikator på, om den besøgende finder hjemmesidens indhold interessant. Især hvis man har en webshop, hvor brugeren ikke klikker videre på indholdet. Dette viser blandt andet søgemaskinernes algoritme, at brugeren ikke fandt det ønskede resultat.

Søgemaskinerne prøver at vise det bedste resultat til sine brugere, og derfor er det godt at have en lav Bounce Rate. Den rammer aldrig 0% hvis man har mange besøgende, men hvis man har en Bounce Rate på 100% er der ofte et problem med ens hjemmeside. Den interne linkarkitektur skal hjælpe dine brugere og søgemaskinerne til at navigere rundt på din hjemmeside, og dette skal være så brugervenligt som muligt for at bringe afvisningsprocenten ned.

Du kan se din Bounce Rate eller Afvisningsprocent i Google Analytics. Det gør du ved at gå til Anskaffelse → Oversigt → Adfærd → Afvisningsprocent

Det er ikke altid dårligt, hvis din Bounce Rate er for høj. Hvis brugeren er i lang tid på din side, eller hvis du giver den helt perfekte information til brugeren, så er det ikke sikkert, at man behøver at klikke videre på hjemmesiden.

Breadcrumbs på din hjemmeside er udledt fra den legendariske fortælling om Hans og Grete, der bruger en brødkrummesti til at finde vej i skoven. Har du prøvet at være inde på en hjemmeside, hvor du er blevet helt væk, og ikke kan finde tilbage hvor du kom fra? 

Dette sker faktisk ofte, og derfor er breadcrumbs vigtige for din overordnede linkarkitektur. Internettet er opbygget af eksterne og interne links. De interne links skal bruges til at vise brugere og søgemaskiner rundt på din hjemmeside. Derfor er det vigtigt, at du får lavede en nem navigation til dine besøgende på hjemmesiden.

Et broken link er, som navnet indikerer, et link der ikke virker mere. Der kan være flere grunde til, at et link er broken/ødelagt, og derfor ikke fungerer efter hensigten. Det kan være, at man har skiftet URL eller skrevet forkert i adressen.

Hvis hjemmesiden stadig eksisterer vil man ofte komme hen til det, man kalder en 404-page. Lynhurtigt betydet 404-fejlen, at man kan kommunikere med hjemmesiden, men ikke den pågældende landingsside.

Når man har en indholdsrig hjemmeside, hvor der både er mange interne links på siden, og mange eksterne hjemmesider, der linker til ens hjemmeside, så vil man ofte støde på broken links. 

Man kan komme dette til livs ved at bruge fede SEO-tools, som kan fange disse ved at crawle ens egen hjemmesider, eller de sider der linker til ens hjemmeside. 

Til at fange de fleste broken links på ens egen hjemmeside er der et godt dansk tool, der hedder Morningscore.io 

Med dette kan man lave et helbredstjek over sin hjemmeside, hvor toolet fortæller dig, hvis du har nogle broken links på din egen hjemmeside.

Et af de allerbedste allround SEO tools er Ahrefs, som du kan læse mere om længere oppe i ordbogen. Dette tool har sin egen internet-crawler ligesom søgemaskinerne. Dette tool kan du blandt andet bruge til at finde alle de inbound links, der er til din hjemmeside, og som viser en 404-fejl. 

Når de linker til et broken link, kan du med fordel redirecte denne adresse hen til en eksisterende landingsside, og wupti, så har du et eksta eksternt link til din hjemmeside. 

En browser er også det, der kaldes en web browser eller internet browser. Det er en software, der gør det muligt at surfe på internettet også kaldet World Wide Web. 

Der er stor forskel på, hvad en browser tilbyder af muligheder, men hovedprincippet er, at du bruger dem til at komme på internettet. 

De forskellige browsere har blandt andet forskellige foretrukne søgemaskiner, og Google har lavet deres egen browser, der hedder Chrome. Andre kendte web browsere er eksempelvis Microsoft Explorer + Edge, Mozilla Firefox, Opera, Safari, og dertil kommer der hele tiden en masse nye. En ny god browser er eksempelvis Brave, der blokerer en masse reklamer på nettet og sparer dig for at blive tracket af en masse cookies. 

Så hvis du kan kan lide at være meget inkognito, når du surfer på nettet, så skulle du måske tjekke Brave ud samt DuckDuckGo som søgemaskine. 

C

CAC står for Customer Acquisition Cost. Direkte oversat er det kundeanskaffelsesomkostninger. Det vil sige, hvor meget en organisation bruger for at anskaffe sig en ny kunde. Her bliver der især taget højde for de marketingomkostninger man bruger, før en kunde laver sit første køb.

Ordet cache bliver brugt i flere sammenhænge, når du surfer på nettet. En cache er et midlertidig lager for data, sådan så det kan loade hurtigere. Google, WordPress og andre API’er benytter sig af en cache, så de kan præsenterer data hurtigere. Dette kan eksempelvis være ved at vise en hjemmeside hurtigere.

Canonical kan betyde flere ting. Det referer ofte til, at man følger et bestemt princip eller en regel. Inden for marketing og udvikling af hjemmesider bruger man det for at undgå duplikeret indhold i søgemaskinerne. Hvis man har en landingsside, hvor ens produkter eksempelvis skifter, men teksten på siden forbliver den samme. Nedenfor er der et eksempel på, hvordan man kan smide en canonical i sin kode.

<link rel=”canonical” href=”link” />

Hvis du har en webshop og et moderne tema, så er en canoncial ofte standard, når du har sat dine kategoriside op til pagination. Du kan undersøge, om der er canoncial på en landingsside, hvis du ser kildeteksten ved at bruge genvejen CTRL + U

Når det kommer til SEO, er Cloaking en måde, hvorpå man viser to forskellige slags indhold. En til menneske-brugerne, og noget andet indhold til Google og deres bots. Dette er imod Googles retningslinjer. Dette skyldes, at man har udnyttet denne teknik til at rangere på indhold, der ikke har skulle være vist til brugeren. 

Hvor værdifuld er en kunde for dig og din virksomhed? Et utrolig vigtig faktor at måle på, når du driver en forretning er, hvor meget en kunde er værd for dig gennem hele forretningens levetid. Her ser man altså ikke kun på det enkelte køb, men også genkøb. En anden faktor man nemlig tager højde for er CAC, som du kan læse om længere oppe på siden, nemlig CAC: Customer Acquisition Cost. Hvad koster det dig egentlig at få en ny kunde?

Jeg lærte Cloudflare at kende første gang jeg skulle lave https på en hjemmeside. Cloudflare er et firma, der bl.a. leverer LaaS: Logging as a service. Det vil altså sige, at du kan bruge Cloudflare til at sikre en privat og sikker linje til dit website, ved at lave en krypteret forbindelse gennem dem. 

En cookie er en fil på internettet, der bliver gemt på dit elektroniske apparat, når du besøger en hjemmeside. Internettet udvikler sig hele tiden ift. hvordan man skal behandle og tracke cookies, og der har især været meget snak om GDPR og folks privatliv, når det kommer til cookies. 

Virksomheder bruger nemlig cookies til at målrette og forbedre deres hjemmesider og markedsføring vha. disse cookies, men der har også været mange eksempler på, at cookies er blevet udnyttet, lækket og solgt på internettet. 

Når man snakket om cookies, bliver de ofte delt op i førstepartscookies og tredjepartscookies. 

Førstepartscookies kommer fra den hjemmeside du besøger. Hvis du har en virksomhed, er det de cookies, du selv har kontrol over, når du har besøgende på din hjemmeside.

Ofte bruger man eksterne software som eksempelvis Google, der også placerer cookies på din computer, så din adfærd kan spores over hele internettet. Her får andre end den hjemmeside du besøger altså adgang til at spore dig. 

I 2023 har Google meldt ud, at de vil afskaffe deres tredjepart cookies grundet GDPR, og det bliver altså sværere og sværere at målrette sin markedsføring. Derfor er mange virksomheder begyndt at blive bedre til at indsamle deres egne førstepartscookies i stedet for i noget man kalder en CDP: Customer Data Platform, så man kan blive ved med at have nogenlunde kontrol over sine besøgendes kunderejse.

Content Marketing bliver direkte oversat som indholdsbaseret marketing. Her laver man indhold, der skal give værdi til sin målgruppe, og ikke blot sælge et bestemt produkt. Det viser sig eksempelvis ved, at man engagerer sin målgruppe ved at fortælle om sit produkt på en måde, så det ikke ligner en reklame. Et eksempel jeg har arbejdet med er Proteinpulver. Hvis du eksempelvis forklarer en læser i et blogindlæg om, hvad proteinpulver har af virkninger eller laver en forklaringsvideo om dette, kan det betegnes som content marketing. Det er ofte indhold, der er delbart, og man ville eksempelvis være mere tilbøjelig til at dele denne artikel med sine egne venner eller følgere, da artiklen har givet værdi. Hvorimod ser du en reklame, hvor der bare står køb billig proteinpulver, betragter man det ikke som content marketing, men mere som en traditionel reklame, der blot viser værdien gennem prisen og måske nogle korte USP’er: Unique Selling Proposition.

Der er meget mere at sige om Content Marketing, og et hav af muligheder at lave det på. Derfor vil der selvfølgelig komme et helt blogindlæg om dette, da det har min dybeste interesse.

Copyright er direkte oversat til dansk: Ophavsret. Det er en beskyttelsesret for det indhold du producerer, så andre ikke blot kan stjæle det originale arbejde du har lavet. Det vil altså sige, at det udelukkende er ejeren, der har ret til at bruge det materiale, det drejer sig om. Når du laver indhold på internettet drejer det sig ofte om tekster, billeder, musik, film, og andet kreativt arbejde. Man ser ofte folk stjæle en helt hjemmeside med alt, hvad der hører til. Denne lov skal beskytte dig for at sikre ejerskab over dit arbejde.

En copywriter kaldes på dansk for en tekstforfatter. Order forfatter bliver ofte brugt om bøger, artikler, manuskripter og lignende. En tekstforfatter bliver ofte brugt i sammenhæng med tekster på internettet. Her er det ofte i forbindelse med tekster til hjemmesider, e-mails, og andre kreative tekster til annoncer.

Ordet copywriter bruges også ofte, når man skal søge efter skribenter, der skal oversætte ens tekster til et andet sprog. Her søger man gerne efter en copywriter, der gerne må vide lidt om SEO og er grammatisk stærk.

CMS står for Content Management System og er en software, der samler alt dit digitale indhold. Lige nu er du på en hjemmeside, der er lavet i en software, der hedder WordPress. Dette er altså her, hvor jeg har samlet alt indholdet, der bliver til denne hjemmeside. Det tilgår jeg i det, man kalder for en backend, hvor man kan samle alle sine filer. Det er alt fra tekster, billeder, kode, apps og mere til. 

WordPress er det mest benyttet CMS i verden, når det kommer til hjemmesider, men der er andre meget kendte.

Eksempler på CMS:

  • Wix
  • Joomla
  • Drupal
  • BigCommerce
  • Shopify
  • Magento
  • PrestaShop

Der findes mange forskellige former for CMS og de er meget forskellige at navigere rundt i. Jeg har hands-on erfaringer med mange af de mest kendte, og derfor kommer der selvfølgelig et blogindlæg om CMS.

Læs mere om her » Content Mangement System

CPA står for Cost Per Acquisition. Her måler man, hvad det koster i marketingkroner for at få nogle til at købe ens produkt eller ydelse. Det vil altså sige, at du skal dividere din totale adspend med det antal nye kunder du har fået. Her er det også relevant, at man efterfølgende kigger på CLV og CAC, som du kan læse om længere oppe, for at forsvare, hvorfor man bruger så mange penge for at få en kunde.

CPC er et akronym af Cost Per Click. Det er et marketingbegreb, der bliver brugt, når man betaler pr. klik på internettet gennem annoncering. Her er det oftest Google Ads man snakker om, men begrebet bliver altså brugt om alle typer af annoncer, hvor man betaler for et klik. 

Der kan være stor forskel på, hvad man betaler for et klik. Det er en bl.a. en blanding af konkurrencen og relevansen, der afgører hvad man betaler for et klik på sine annoncer. 

Er du skarp i at finde den rigtige Pris Per Klik for din eller dine kunders forretning, så kan du gå en lys fremtid i møde.

CSR står for Corporate Social Responsibility. Dette begreb dækker over virksomheders sociale ansvar, og her har der været ekstrem fokus på bæredygtighed de foregående år, og det vil der blive ved med. CSR dækker dog over et bredt spekter af det sociale ansvar i virksomheden og for samfundet.

Så husk at vise hensyn og tage ansvar, når du driver en virksomhed. Flere og flere forbrugere bliver opmærksom på, hvordan virksomheders CSR politik er. Noget af det nyeste man kigger efter i stedet er også ESG: Environmental, social, and corporate governance.

CSS står for Cascading Style Sheet. Dette bliver ofte brugt i forbindelse med at udvikle hjemmesider, hvor man har samlet sit kodesprog i form af HTML og XML. Det er altså her, man kan inde alt af hjemmesidens layout i form af fonts, farver, samt hvordan hjemmesiden ser ud på forskellige apparater. 

Crawl er et ord man ofte støder på, når man arbejder med SEO. Ens hjemmesider skal nemlig indekseres af eksempelvis Google for at blive vist i søgeresultater. For at de kan blive indekseret siger man, at søgemaskinernes bot har været forbi ens hjemmeside.

Det er en god idé at undersøge crawlability nærmere. Det er nemlig et udtryk for, hvor nemt søgemaskinerne kan tilgå og læse dit indhold på din hjemmeside. Har du en indholdsrig hjemmeside, kan det også være, at du skal tænke på crawlbudget og intern linkbuilding. Du vil nemlig gerne sende søgemaskinerne hen til dine vigtigste sider, inden de forlader din hjemmeside igen.

CRO står for Conversion Rate Optimization. På dansk kalder man dette for konverteringsoptimering. Når du driver trafik til en hjemmeside, så har du ofte et mål med den trafik. Når du har en webshop, er det at sælge produkter. Desto bedre, smartere, hurtigere, og brugervenlig din hjemmeside er, desto højere er sandsynligheden for at den konvertere. 

CRO er derfor en essentiel marketing disciplin at have styr på, så du kan få så meget ud af din trafik som muligt. Det er næsten en evindelig proces, der altid kan laves bedre. Man bruger derfor noget, der kaldes A/B test eller split test. Det er hvor du tester dine brugers adfærd, når de eksempelvis er på en bestemt landingsside på din hjemmeside. 

Her kan man også arbejde med det, man kalder for et heat map. Via smarte tools, kan du altså se, hvordan dine besøgende bevæger sig rundt på din hjemmeside, og følge hele kunderejsen. Hvis du er dygtig til CRO, ja så har du altså også her en lys fremtid, som du kan gå i møde! 

Der er ikke en fast % for, hvordan man har en god konverteringsrate. Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, og det kommer selvfølgelig også an på, hvor meget trafik man har.

Har du eksempelvis 50 konverteringer, når din hjemmeside har 1.000 besøgende, ja så har du en konverteringsrate på 5%.

CTR står for Click Through Rate. Det er en betegnelse for, hvor mange der klikker på et link, når de er blevet eksponeret for det. Det bruges eksempelvis i SEO, når nogen har googlet et af dine søgeord. Her får du måske en eksponering i SERPen, men de klikker ikke. Klikker de på de link 50 gange, når det er blevet vist 1.000 gange, så har du altså en CTR på 5%.

Det er meget branche bestemt, hvornår man har en god CTR. Man bruger udtrykket i mange forskellige former for marketing, og det kan være alt fra display annoncering til e-mail marketing.

Customer Journey er det man på dansk kalder for kunderejse. Det er altså den komplette rejse for, hvornår en kunde for første gang lærer om din forretning inden vedkommende bliver til en kunde. 

Rigtig mange kunderejser er unikke, da man i dag har så mange muligheder for at reklamere. Man bruger ordet tracking til at lave det, der hedder Customer Journey Mapping. Via cookies har man kunne spore, hvordan ens besøgende online har bevæget sig rundt på internettet og gennem ens marketing kampagner.

Dette bliver dog hele tiden ændret, når der bliver lavet nye cookie regler og GDPR reguleringer. Der findes rigtig mange smarte måder til, hvordan man kan finde ud af sine kunders rejser hva. data, men metoderne og mulighederne bliver også konstant ændret.

Hvis du har godt styr på dine “kunders rejser” så har du ofte godt styr på din forretning. 

ccTLD står for Country Code Top-level Domain. Med andre ord kan det siges, at det er den landekode, som en given URL ender på. Det kan eksempelvis være .dk, .com, .de, .se, etc.

D

DAM står for Digital Assets Management. I praksis er det et stykke software, der opbevarer, organiserer og deler dine digitale filer såsom billeder og videoer. Hvis du eksempelvis arbejder med flere webshops, der skal bruge de samme billeder og videoer, integrerer man ofte et DAM system, så man nemmere kan håndtere de mange filer.

I min marketing ordbog står DM hverken for Direct Message eller Danmarksmesterskab. DM står for Data Mining. 

Data Mining er et begreb, der dækker over sortering af store mængder af data. Ved at dykke ned i data, prøver man at identificere et problem, eller finde nye muligheder. Virksomheder og mennesker generelt, lever i en overflod af data. Hvis man får styr på denne data og bliver god til at analysere den, kan man skabe gigantiske forretningsfordele og komme foran alle sine konkurrenter. 

Jeg har bl.a. skrevet en artikel om Business Intelligence, hvor man prøver at udnytte den data man får fra Data Mining. 

Demografi kommer fra græsk og betyder befolkningsbeskrivelse. I marketing bruger man videnskaben bag befolkningsgrupper til at danne målgrupper og målrette sin marketing ud fra data såsom alder, køn, geografi, indkomst, uddannelse, beskæftigelse, og andre relevante oplysninger om befolkningen.

Digital Marketing er et begreb, der dækker over de marketing aktiviteter, der bliver målrettet på elektroniske enheder. Det er med tiden blevet et kæmpe begreb, hvor der er mange underlæggende marketing discipliner at mestre, hvis man bestræber sig på at ramme et bredt publikum.

Når man arbejder med Digital Marketing, kan man komme til at møde mange af de udtryk og forkortelser, som du kan finde i denne marketing ordbog.

Hvis du blot kigger under det udtryk, der hedder kunderejse, kan man hurtigt få en fornemmelse af, hvor mange forskellige steder, man kan annoncere og promovere sit produkt via digitale medier. SEO, SoMe, Ads, Marketing Automation og meget mere indgår bl.a. under navnet digital marketing. Du vil kunne finde mange flere artikler om dette, hvis du følger mit magasin i fremtiden.

Disavow betyder at afvise noget. I SEO bruger man eksempelvis udtrykket, hvis tvivlsomme hjemmesider linker til din hjemmeside, og du ikke vil kendes ved dem. Her kan du gå bl.a. logge ind i Google Search Console og lave disavow på links, så man fortæller Google, at man ikke har noget at gøre med disse.

DMP står for Data Management Platform. Når du arbejder med online marketing, er det lynhurtigt at samle massevis af data fra dine besøgende på din hjemmeside. Man kan få trafik på sin hjemmeside på utrolig mange måder, samt indhente en masse forskellige data om disse besøgende.

Der bliver dog hele tiden reguleret i, hvor meget og hvordan du henter data ind, og det kan hurtigt blive en uoverskuelig og svær disciplin at få udnyttet sin ellers værdifulde data fyldestgørende. En måde at lykkes med dette på, er ved at have en Data Marketing Platform.

En Data Marketing Platform fungerer således, at du får kontrol over dine første-, anden-, og tredjeparts cookies. Platformen hjælper dig både med at indsamle disse, organisere dem, samt målrette og udnytte disse til, at din marketing sidder lige i skabet.

Nogle af de bedste og mest kendte Data Managment Platforms er disse:

  • Google Marketing Platform
  • Lotame
  • Mapp Cloud
  • MediaMath
  • Nielsen DMP
  • Oracle CX Marketing
  • Salesforce CDP
  • The Trade Desk

Jeg vil løbende teste og skrive artikler til de bedste DMPs, da de er yderst relevante for mit arbejde. Artikel om Google Marketing Platform er undervejs.

DNS står for Domain Name System. Det er også det man kalder navneservere til internettets IP-adresser. En IP-adresse er en hjemmesides talkode, og når den har et DNS, har din URL altså det navn, som din hjemmeside hedder. Hvis du har en webhost som eksempelvis Simply eller One, kan du administrere din DNS tilknytte din hjemmeside og andre værktøjer gennem din DNS administration.

Udtrykket Do-follow link bliver ofte brugt i sammenhæng med SEO og Linkbuilding. I bund og grund er et Do-follow link blot, når du linker til en anden hjemmeside. Det er standard, at når du laver et hyperlink, så har Google og andre søgemaskiner mulighed for at følge dette link ind til den hjemmeside som linket peger på. Dette kan være med til at sende noget autoritet til den pågældende hjemmeside, hvis det er et godt og relevant link som man sender.

Det modsatte af et do-follow link er et no-follow link. Dette er et tag man kan sætte ind i sin html kode, hvor man fortæller søgemaskinerne, at de ikke skal følge dette link. 

Et domæne er dit unikke navn på internettet. Det er på denne side https://michaelkirkegaard.dk/ 

Det man skriver efter den sidste skråstreg kaldes et subdomæne.

Hvis du tager hele den internetadresse du skal bruge, kalder man det også for en URL: Uniform Ressource Locator.

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

E

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

F

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

G

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

I

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

J

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

K

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

L

Toggle Content

Leadfeeder, leadgenering, lead magnet

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

M

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

N

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

P

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

Q

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

R

Skift indhold
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

S

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Skift indhold
Skift indhold
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

Søgemaskineoptimering

Toggle Content
Toggle Content

T

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content

V + W

Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content
Toggle Content