Business Intelligence ⇒ Hvad er BI? Sådan får du styr på din data!

Business Intelligence bliver også kaldt for BI. Helt banalt kan man forklare Business Intelligence som en proces, hvor man transformerer sin data om til mere håndgribelige informationer, så man kan få en bedre indsigt i sin forretning. Denne proces kan løses med mange forskellige software og skal helst munde i nogle forståelige rapporter. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad Business Intelligence egentlig er for en størrelse.

Arbejder du i en virksomhed i vækst? Det er nemlig ofte her, at behovet for Business Intelligence opstår. Desto større ens forretning vokser, desto mere får man brug for at udnytte alt sin data på den bedst mulige måde. 

Har man en enkeltmandsvirksomhed, så har ejeren ofte styr på alt sin data på sin egen computer og i hovedet. Der går dog ikke længe, før alt den data bliver en overflod, og hvis man ikke får løst dette problem i tide, så kan det blive en dyr og uoverskuelig omgang. Så se med her før det er for sent.

Hvad er BI? Business Intelligence

Som jeg kort nævnte i starten, så bliver Business Intelligence i daglig tale forkortet som BI. Jeg arbejder med at drive webshops i 10 forskellige lande, og hvis jeg skal have en fair chance for at have overblik over udgifter, omsætning, profit, lagerstyring, logistik, driftsomkostninger, personaleomkostninger, marketingomkostninger, tusindvis af varenumre og ordrer, og meget meget mere, så bliver det hurtigt en umulig opgave.

Det er oftest sådan i virksomheder, at forskellige afdelinger benytter forskellige software. Så man har reelt set alt den data man skal bruge fra de forskellige værktøjer.

Problemerne opstår, når disse værktøjer ikke arbejder sammen, og til de beslutninger som medarbejderne skal træffe, ja, der er et Excel ark lige pludselig ikke tilstrækkeligt mere.

Hvad gør man så? Du samler alt data i et data warehouse

Man undersøger hvordan man kan få styr på alt sin data og samler den derefter et sted. Dette kan eksempelvis gøres vha. et data warehouse. Et data warehouse kaldes også for et Data Management System. Det er designet til at supplere din BI-løsning, og det er altså i dit data warehouse, hvor du samler alt din data fra dine forskellige kilder af software og værktøjer.

Det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at sætte et data warehouse op for at komme i gang med Business Intelligence. Det er først noget man behøver, når behovet er stort nok. Et data warehouse kan bestå af mange databaser, og her kommunikerer man i det man kalder SQL (Structured Query Language). 

Forkortelser og akronymer er mere uigennemskuelige end nogensinde før. Omend du færdes med computernørder, forretningsfolk eller de unge på TikTok, så kan det være en kamp at følge med. Brug min digitale ordbog, hvis du vil lære flere forkortelser og forklaringer såsom BI, AI, og SQL etc.

Du finder min ordbog lige her → Marketing ordbog 

Back to Business Intelligence → Bliv en datadreven virksomhed

De fleste moderne virksomheder vil gerne kalde sig selv for datadrevne. Det vil de fordi, at det er gået op for de fleste, at it-systemer, algoritmer, og virksomheder er blevet så komplekse, at svarerne på succes gemmer sig i store mængder af data.

Hvis du lærer at udnytte og analysere data ligesom i filmen Moneyball med Brad Pitt, ja så kan du altså bruge din data til at nå mål i alle mulige former for forretninger.

Det lyder smart, men hvorfor har alle ikke en BI-løsning?

Det er ikke alle, der har behov for at have en Business Intelligence løsning, men der er helt sikkert rigtig mange, der har behovet, men ikke har gennemskuet værdien i det endnu. Det skyldes bl.a., at BI-løsninger bliver fremlagt for indviklet, selvom de egentlig skal bruges til at forsimple din forretningsforståelse.

Jeg er p.t. selv igang med at researche utallige BI-værktøjer for at finde den løsning, der passer til Fitness & Nutrition ApS. Problemet i min research er, at der endnu ikke som mange, der har skrevet om Business Intelligence ud over dem, der selv arbejder med det. Derfor bliver det oftest en salgstale i stedet for en hjælpende hånd.

Jeg er stadig ikke nogen specialist i, hvordan man arbejder med BI, men hvis man har tiden, kan man teste virkelig mange fede software til gode priser, og måske kan man selv finde ud af at lave en Business Intelligence setup for sin virksomhed. 

Hvad koster en BI konsulent?

Der er ikke noget fast svar på, hvad en BI konsulent koster, men det er sjældent nogen billig fornøjelse. Jeg har selv tidligere været konsulent, og to af mine brødre er BI-konsulenter. Der er stor rift om folk, der kan finde ud af BI, da man ofte skal lave skræddersyede løsninger til en virksomhed. Dette bliver selvsagt dyrt, men man gør det altså for at tjene penge i det lange løb.

Smid en kommentar i bunden af artiklen, hvis du vil have en henvisning til en super nørdet BI konsulent til en fair jysk pris.

Top 10 liste over forskellige BI software

Jeg har lige testet 10 forskellige software, der alle er lavet til Business Intelligence, men på ingen måder minder om hinanden. Det skyldes, at jeg både har testet værktøjer, som normale BI konsulenter ville bruge, og så har jeg testet software, der er lavet specifikt til eCommerce og endnu mere specifikt, til en Shopify løsning. 

Jeg har oplevet priser fra 6000$ i måneden til 75 DKK i måneden. Jeg kommer til at lave uddybende artikler om de mest interessante software jeg testede, og selvfølgelig også det jeg vælger at gå med. Jeg har dog været så venlig at samle en liste til dig, så du kan se, hvor du skal starte din research, når du skal finde en BI software, der passer til din forretning.

  1. Power BI
  2. Glew.io
  3. Google Data Studio
  4. Supermetrics
  5. SAP Business Objects
  6. Tableau
  7. HubSpot Marketing Analytics & Dashboard Software
  8. Databox
  9. Grow
  10. Qlik

Bemærk: Listen er lige nu i vilkårlig rækkefølge, da jeg selvfølgelig ikke har gennemtjekket alle værktøjer helt i bund. En rigtig BI-nørd ville muligvis også sige noget helt andet, men denne liste er et super sted at starte, hvis du prøve at finde ud af, hvilken software, der passer til din virksomhed.

Sådan kommer du i gang med Business Intelligence

5 fordele din virksomhed kan få fra Business Intelligence